Description (full description: Click this heading)

Civilization 2

Da jeg i 1994 udgav bogen The Grand Tour (note 1), var det med et maleri af en blomsterbuket på omslaget. Motivet valgte jeg, fordi buketten som begreb, en samling, repræsenterer noget af det, jeg ville med mine samplede billeder af kunsthistoriens mesterværker fra Europas kunstmuseer og -samlinger.
Maleriet på omslaget er af Ambrosius Bosschaert den Ældre med titlen ”Little Bouquet in an Arched Window”, og jeg havde fotograferet det på Louvre i Paris.

I forordet skrev jeg ”Tulipan, columbine, french anemone, common hyacinth, roses and marigold. A little bouquet in an open window. The impossible represented in a unity of time.” (note 2)
Det er den sidste sætning, man skal bide mærke i: En ikke-mulig buket … blomsterne repræsenterede Hollands oversøiske interesser og besiddelser, hvorfor aflæsningen ikke kun handler om skønhed, men også om akkumuleret velstand og rå magt.

Noget tilsvarende gør sig gældende for planten tulipan, der indgår i buketten. Tulipaner, der også var hjembragte, blev intensivt forædlet til nye kostbare sorter, hvor forædlingen som handling bidrog til menneskets selvforståelse som alt andet overlegent.

I dag, 400 år senere, står vi, hvor vi står … det er vel både godt og skidt.
Og der er gået 25 år siden The Grand Tour …
Jeg har nu genbesøgt tulipanen. Det er der foreløbigt kommet 4 billeder ud af.

Note 1: The Grand Tour, 1994, Husets Forlag, ISBN 87-7483-321-9
Note 2: Citatet er sakset, men jeg husker ikke hvo­rfra.